Complimentenspel voor de mooiste complimenten

Speel het complimentenspel: Ik vind dat je goed sorry kunt zeggen……..ik vind dat je goed kunt lezen…….ik vind je muzikaal……ik vind dat je leuk kunt samen spelen……ik vind dat jij je goed kunt concentreren…..ik vind dat je goed kunt overleggen.


Het Complimentenspel

Manon Ende en Daphne Hoogendoorn zijn de professionals achter het Complimentenspel. Het spel bestaat uit 80 kaartjes met mooie, unieke complimenten. Complimenten die je laten stralen zoals ze zelf zeggen en je raken in positieve zin.

Het Complimentenspel is gemaakt voor iedereen die met kinderen werkt, in een groep of individueel. Daarnaast is het spel ook goed te gebruiken in de thuissituatie. Door complimenten leren kinderen op een positieve manier naar zichzelf en de ander te kijken. De complimenten nodigen ook uit om in gesprek te gaan. Waarom past dit compliment bij jou? Welk compliment zou jij de ander geven?

Bij het spel zit een beknopte handleiding. Hierin staan de doelen van het spel vermeld, een aantal tips over het geven van complimenten en aandachtspunten voor de spelleider. De tips hebben betrekking op het geven van een compliment; Waar voldoet een goed compliment aan? In welke stappen geef je een compliment? Mooi dat ze deze tips hebben meegenomen in de handleiding omdat ze echt van toegevoegde waarde zijn.

In de handleiding worden twee werkvormen beschreven hoe je met het spel kunt werken. Natuurlijk zijn er nog veel meer werkvormen te bedenken. Hiervoor verwijzen ze naar hun website. Met een wachtwoord die in de handleiding vermeld staat, kun je op de site een boekje downloaden met nog veel meer werkvormen en ideeën.

  


In de praktijk

Ik mocht het spel uitproberen in mijn klas. Ik vind het spel prachtig vorm gegeven. Elk kaartje is uniek en heeft een mooie uitstraling. De complimenten zijn heel divers en daardoor zit er altijd voor iedereen iets bij. Elk compliment is geschreven vanuit de “ik-boodschap”. Voor kinderen heel erg belangrijk omdat ze zo leren dat een compliment echt vanuit jezelf moet komen.

De kinderen en ik zijn enthousiast over het spel. Je ziet een kind echt groeien wanneer hij of zij een mooi compliment van de ander krijgt. Dat is aan het gezichtje af te lezen! Ik leer de kinderen ook hoe ze een compliment moeten ontvangen en netjes dankjewel moeten zeggen. Wat ik ook mooi vond om te zien was wanneer je een paar complimenten neerlegt in de kring en je de kinderen vraagt “bij wie zou dit passen?” ze dit heel goed kunnen benoemen. Prachtig!

Ik ben er van overtuigd dat het regelmatig spelen en werken met het complimentenspel echt zorgt voor een positiever groepsklimaat. Want complimenten kun je niet vaak genoeg geven en krijgen!!

Op de site van het complimentenspel kun je alvast de gratis toolkit downloaden, die zit vol met leuke dingen zoals een poster, werkvormen, verhalen, knutseltips. En je kunt alvast een aantal gratis complimentenkaartjes aanvragen via de site. Heel leuk gedaan!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *