Werken met het kindplan

Het kindplan; wat kan ik al? Wat wordt mijn nieuw doel?


Het kindplan

Op mijn school hebben we deze week de oudergesprekken naar aanleiding van het rapport. Altijd fijn om alle ouders weer te spreken en samen te kijken wat er voor ieder kind nodig is. Op verschillende scholen wordt er ook gewerkt met kindgesprekken. Daarbij mag het kind ook aangeven wat hij/zij vindt over zijn/haar ontwikkeling, de klas, de resultaten en de doelen voor de komende periode worden besproken.

Op zien in de klas.nl vond ik een werkblad, wat je als leerkracht kunt gebruiken bij het werken met een kindgesprek; het kindplan.


 kindplanWat staat er nu precies in dit plan?

Samen met het kind vul je het plan stap voor stap in. Het begint met de stappen:

  • dit kan/weet ik al……..
  • mijn doel is…….
  • om dit doel te bereiken ga ik……….

Hierbij leert het kind om een haalbaar doel te stellen en dit samen met de leerkracht kort en concreet te formuleren.  Ook leert het kind om van te voren na te denken wat hiervoor nodig is en welke tijd dit zal gaan kosten.

Daarna volgen de stappen:

  • mijn leerkracht/ouders/groepsgenoten helpen mij door………….
  • afspraken:…………
  • op ……… gaan we kijken of het gelukt is.

Mooi om het kind ook te laten kijken naar wie hem/haar kan helpen. En hierin ook de groepsgenoten te betrekken. Zo kunnen kinderen ook een beroep doen op elkaars kwaliteiten en vaardigheden.

Op de ladder geeft het kind aan waar hij/zij staat aan het begin van het plan en bij de evaluatie. Als het goed is, is er een mooie groei zichtbaar.

Er is ook een blad genaamd “schouderklopjes” toegevoegd aan het kindplan. Hier kunnen alle complimenten worden genoteerd tijdens het werken aan het plan.


Mooi om dit samen met kinderen in te vullen lijkt me. Samen werken aan doelen en het kind verantwoordelijkheid geven over zijn/haar eigen ontwikkeling en leerproces.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *