Week van de lentekriebels; thema Anders!

De week van de lentekriebels; van 19 t/m 23 maart; het thema dit jaar is ‘Anders’


Week van de lentekriebels

Deze week is de week van de lentekriebels. Meer dan 2500 basisscholen in ons land doen hier aan mee. Tijdens deze week staan lessen over weerbaarheid, relaties en seksualiteit centraal. Deze week is een initiatief van Rutgers.

Het thema van de week van de lentekriebels dit jaar is ‘Anders’. Er wordt aandacht besteed aan diversiteit. Het is een breed thema over seksuele diversiteit, gender, verschillende religies en culturen. Ook ziekte en beperking komen aan de orde. Iedereen is uniek. Wat doet jouw school aan dit thema?

Kwink voor sociaal-emotioneel leren ondersteunt deze week van de lentekriebels en zij hebben daarvoor zelfs gratis lesmateriaal ontworpen. Kwink stelt; hoe eerder je het over relaties hebt, hoe meer leerlingen vertrouwd raken met het thema. Dat levert veel op: leerlingen durven eerder vragen te stellen over relaties en seksualiteit, ontwikkelen waarden en normen en leren respectvol met elkaar om te gaan.


Gratis lesmateriaal van Kwink; de kwinkkriebels

Ik bekeek het gratis lesmateriaal dat je kunt downloaden op kwinkopschool.nl. De kwinkkriebels zoals het materiaal heet zijn korte lesactiviteiten, voor elke dag van de week één.  Het zijn korte activiteiten gericht op sociaal emotioneel leren voor de onder-, midden- en bovenbouw.

De bundel start met een stukje uitleg waarom relationele en seksuele vorming op de basisschool zo belangrijk is. Sinds 2012 is de school verplicht hier aandacht aan te besteden omdat de thema’s seksualiteit en seksuele diversiteit expliciet zijn opgenomen in kerndoel 38. De invulling hiervan is aan de school zelf. Na deze uitleg wordt er een korte beschrijving gegeven over de gemiddelde relationele ontwikkeling van kinderen van 4-6 jaar, 6-9 jaar en 9-12 jaar.

De kwinkkriebels in de onderbouw gaan over knuffelen en knuffels geven, over hartjesdag, over jouw huis en wie er woont, over emotiewoorden en over anders zijn en verliefd worden. Bij de activiteiten zitten handige bijlagen als kaartjes en praatplaten.

In de middenbouw gaat het over verliefd zijn, verschillen tussen jongens en meisjes, emotiewoorden, jouw eigen ruimte en over anders zijn.

In de bovenbouw gaan de kwinkkriebels over vriendschap, typisch mannen/vrouwen, in de hoofdrol, hetero en homoseksualiteit en jouw eigen ruimte.

De activiteiten zijn allemaal heel duidelijk beschreven en gemakkelijk in te bouwen in het programma van de dag.


Beschik je als school niet over het lespakket van de lentekriebels maar wil je hier toch aandacht aanbesteden deze week dan zijn de kwinkkriebels echt een mooie uitkomst denk ik. Ga jij hiermee aan de slag?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *