Wijzer in executieve functies voor groep 1 t/m 8

Wijzer in executieve functies; spelletjes om executieve functies te trainen en te versterken bij kinderen.


Wijzer in executieve functies

Heb jij kinderen in jouw klas die moeite hebben met plannen of het opstarten van een taak? Of kinderen die vaak impulsief reageren of moeilijk kunnen omgaan met uitgestelde aandacht? Dan is deze kaartenset misschien ook iets voor jou. Voor mijn eigen school bestelde ik onlangs de kaarten “Wijzer in executieve functies” bij uitgeverij Pica. De wijzer in executieve functies is ontwikkeld door onderwijsadviesbureau Zien in de klas! Er zijn twee verschillende versies; voor groep 1-4 en voor groep 5-8. Het is een praktisch hulpmiddel dat preventief in iedere klas kan worden ingezet. Je traint de executieve functies zodat het gedrag van de kinderen verbetert.


Inhoud

In iedere box zit een handleiding wijzer in executieve functies, 1 kijkkaart en 35 spelletjes kaarten.

De handleiding start met een stukje theorie. Wat zijn executieve functies? En waarom is een goede ontwikkeling hiervan zo belangrijk? Misschien nog wel belangrijker dan cognitieve capaciteiten. Globale kennis van executieve functies is nodig om vervolgens opvallende dingen te kunnen signaleren. Het is ook belangrijk om te weten dat er bij alles wat je doet een samenwerking nodig is tussen de verschillende executieve functies, dus dat je bijna nooit enkel en alleen één functie gebruikt.

In de handleiding worden bij elke executieve functie verschillende punten genoemd die je in de klas kunt zien bij kinderen die hier moeite mee hebben. Daarnaast worden er tips gegeven die je kunt gebruiken om deze executieve functie te versterken.

Met wijzer in executieve functies trainen kinderen hun executieve functies op een speelse manier. De spelletjes zijn allemaal direct in te zetten in de praktijk. Ze vragen weinig voorbereiding. Elk spelletje is gekoppeld aan een executieve functie. Daarnaast kun je als leerkracht bij elk spel gebruik maken van de “kijkkaart”, hierop staan vragen die bruikbaar zijn voor signalering.

Hoe speel je het?

Wil je starten met deze spelletjes, lees dan eerst de beknopte handleiding. Daarna kun je de voorbeeldles geven die je kunt downloaden op de site van Zien in de klas. In deze voorbeeldles worden alle executieve functies uitgelegd aan de hand van een metafoor; het besturen van een boot. Deze metaforen komen ook op elk spelkaartje weer terug.  De spelletjes kun je op verschillende momenten inzetten, bijvoorbeeld als energizer tussen de lessen door.  Het enige wat je hoeft te doen is het voorbereidingskaartje te lezen. Tijdens het spelen van het spel kun je als leerkracht observeren met behulp van de vier kijkvragen op de kijkkaart.

Er is geen vaste volgorde. Op de voorkant van de kaart staat de uitleg van de executieve functie, op de achterkant staat het spel duidelijk uitgelegd.


Je bestelt de Wijzer in executieve functies voor €24,90 bij Uitgeverij Pica.

Op Zien in de klas kun je nog verschillende materialen downloaden die bruikbaar zijn bij het werken met deze spellen in de klas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *