JaMaRa rekenen

Dit schooljaar startte ik met de opleiding Psychomotorisch leer en gedragsspecialist bij het Breincentrum in Nijmegen. Vorige week had ik mijn 2e module; JaMaRa rekenen. De 1e module ging over visuele screening, hier schrijf ik een andere keer over.  Wat is dat nu JaMaRa rekenen? Hieronder lees je meer.


jamara rekenen

Ik kende het JaMaRa rekenen al een beetje door één van mijn leerlingen twee jaar geleden in groep 4. Een eerste indruk had ik dus al. In deze coachopleiding leerde ik over de theoretische achtergrond en de juiste manier van onderzoeken en werken.

In iedere klas zitten wel kinderen die niet of moeizaam tot rekenen komen. Of kinderen die moeite blijven houden met het automatiseren van sommen tot 10 en tot 20. Met JaMaRa rekenen leer je kinderen die rekenproblemen hebben opnieuw rekenen op een andere manier. Je werkt aan  het hoeveelheidsbegrip, getalbegrip, getalstructuur en automatiseringsvaardigheden. De rekenmethode is vernoemd naar de eerste kinderen die met deze methode werkten.

De basis van het JaMaRa rekenen is een goed getalgevoel, getalbegrip en hoeveelheidsbesef. JaMaRa rekenen leert het kind de juiste denkstrategie aan om tot automatiseren te komen. De basis, het fundament, moet eerst goed zijn. JaMaRa rekenen werkt bewust vanuit het lijf, met de handen. Dit sluit heel concreet aan bij het kind. Maar het is geen “tellen op de vingers”. Kinderen voelen getallen en hoeveelheden aan. Er wordt aangesloten bij de rijping van het kind via reflexen en lateralisatie. De duidelijke rekenrichting van links naar rechts op de handen staat centraal.

Er wordt gestart met optellen en aftrekken tot 10 en pas wanneer dit goed beheerst is wordt er verder gegaan tot 20, 100 en 1000.


Coachopleiding

De coachopleiding vindt plaats bij het Breincentrum in Wijchen. Deze wordt verzorgd door Fleur Giessen. Fleur is een prettige docente met veel kennis. Ze vertelt alles op een rustige, enthousiaste en duidelijke manier. Omdat wij met een grote groep waren, was er een extra docente aangesloten. Deze mevrouw had ook veel kennis over JaMaRa. Het Breincentrum ligt op een fijne locatie met uitstekend verzorgde lunch. Fleur zorgt ervoor dat alle materialen netjes klaar liggen. Bij de opleiding ontvang je de cursusmap, de JaMaRa rekenetui met de rekenmaterialen en de JaMaRa reken negensprongenmat. Ik kocht er zelf de rekenen dobbelsteen kaartjes nog bij.

We startten de dag met de theoretische achtergrond van het JaMaRa rekenen. We leerden hoe we bij een eerste sessie onderzoek kunnen doen. Alle intake testen hebben we stap voor stap doorlopen. Daarna hebben we alle oefeningen besproken rondom werkgeheugentraining en de warming-up oefeningen.

In de middag gingen we in tweetallen aan de slag met de JaMaRa kalender. Alle 17 stappen van de kalender hebben we samen doorlopen. Leuk om nu het JaMaRa rekenen zelf te ervaren. Je leert hoeveelheden niet alleen zien en horen maar echt met je handen voelen en ervaren. Er wordt gestart met een warming-up oefening zodat het kind klaar is om te leren. Er wordt gewerkt met één rekenstratgie; de rijgmethode. JaMaRa kun je naast iedere rekenmethode inzetten, dit maakt het praktisch voor iedere school. Kinderen leren splitsingen door te voelen. Er worden zo min mogelijk handelingen verricht en er is zo min mogelijk taal. Bij elke fase wordt er een stapje “weggelaten” in het proces naar automatisering.

Ik vond het erg leuk en leerzaam. Het vraagt nog wel even wat oefeningen om de getallen vlot te kunnen laten zien. Dit kan ik de komende tijd mooi oefenen 😉

Wil je meer weten over JaMaRa rekenen of over deze coachopleiding kijk dan op de website van het Breincentrum. Een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *