Een scala aan kennismakingsspelletjes

“Krantenmeppertje, Amerikaans liften, geheim agent, ik draai rond, wie ben ik?, leg je naam uit, vraagspel”.

Ken jij al deze kennismakingsspelletjes?

Aan het begin van het schooljaar in het van belang om veel groepsspelletjes te spelen. De kinderen leren elkaar zo allemaal goed kennen en het is goed voor een positieve sfeer in de klas. Er zijn heel veel van dit soort spelletjes te vinden. Ik heb een aantal sites voor je op een rijtje gezet.

Veel van deze kennismakingsspelletjes kun je gemakkelijk even tussendoor doen. Dan werken ze ook meteen als Energizer. Ook als het een dag niet zo lekker loopt probeer dan toch om de groepsspelletjes uit voeren.


kennismakingsspelletjes 1Op Rayfra.nl staan zeker een 40-tal verschillende kennismakingsspelletjes. Deze hebben betrekking op het leren kennen van de omgeving maar vooral op het leren kennen van elkaar.

Bij elk spelletje staat een korte duidelijke uitleg en ze zijn gemakkelijk aan te passen aan het niveau van de groep.


Op spelensite.be staan meer dan 2000 verschillende spelen. Spelletjes die geschikt zijn voor binnen en buiten en in grote of kennismakingsspelletjes 2kleine groepen.

De site heeft een handige zoekmachine waarbij je bijvoorbeeld kunt aangeven hoe lang het spel mag duren, wat de intensiteit mag zijn en of je iets zoekt binnen een bepaald thema.


kennismaking 3Op kleuteruniversiteit.nl kun je voor €3,95 een pakket kopen om het nieuwe schooljaar te starten.

Het pakket bevat een activiteit voor elke dag van de eerste schoolweek. Volgens de review zijn het ontzettend leuke lessen en is het zeer inspirerend om een keer een nieuw ‘sausje’ over bestaande activiteiten te gieten.


Ook Juf! het tijdschrift van Malmberg maakte een top 5 van hun leukste kennismakingsspelletjes. Een schooljaar staat of valt kennismakingsspelletjes4met een goede sfeer in de groep.

De top 5 van Juf!:

1. Tentoonstelling over onszelf

2. Groepsmagazine

3. in de rij…!

4. Het geheim van de juf

5. Ik houd van


Via schoolbordportaal zijn ook heel veel spelletjes en Energizers te vinden die je op het digibord kunt gebruiken.


kennismaking 5Dit M&M spel is o.a. te vinden op lessenvanlisa.nl.

Het enige wat je nodig hebt is een zak M&M’s en een spelbord. Deze kun je op de site downloaden. Een leuke en lekkere kennismaking dus!

Daarnaast kan een simpele strandbal ook een goed middel zijn om een leuke activiteit te maken. kennismaking 6

Ideeën voor wat je op de strandbal zou kunnen zetten: Ik ben fan van … Mijn lievelingsdier is … In mijn vrije tijd doe ik het liefst … Mijn lievelingsles op school is… Ik ben heel goed in … Mijn lievelingskleur is … Ik zou niet kunnen zonder … Mijn lievelingseten is …


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *