Mind-opdrachtkaarten voor slimme kleuters

Mind-opdrachtkaarten; voor kleuters die meer uitdaging nodig hebben.


Mind opdrachtkaarten voor kleuters

Onlangs was ik op zoek naar opdrachten voor kleuters die meer uitdaging nodig hebben. Ik wilde vooral gebruik kunnen maken van de materialen die vaak standaard in een kleuterklas aanwezig zijn. Dit zodat de kinderen ook gewoon in de klas aan deze opdrachten kunnen werken en niet het gevoel krijgen dat ze apart behandeld worden.  Op Pinterest kwam ik de mind-opdrachtkaarten tegen. Na even zoeken kwam ik erachter dat ik ze kon downloaden op de site van samenwerkingsverband 3006 De opdrachtkaarten zijn ontwikkeld in het kader van het Excellentie-project MIND van  WSNS-Veghel e.o.

De mind-opdrachtkaarten zijn ontworpen om kleuters en peuters uit te dagen. De opdrachtkaarten hebben allemaal dezelfde opbouw. De opdracht wordt eerst duidelijk beschreven, daarna volgt het doel, de tips voor begeleiding en suggesties voor beoordeling. Op de voorkant van de opdrachtkaart staat een voorbeeld met een foto en wordt aangegeven bij welk ontwikkelingsgebied de kaart past. De kaarten zijn in verschillende hoeken in te zetten en kunnen zowel alleen of samen uitgevoerd worden. Dit kun je zien aan de pictogrammen op de kaarten.


Theoretische achtergrond

De opdrachten zijn geïnspireerd op de denksleutels van de Australiër Tony Ryan. De denksleutels zijn vragen die kinderen aanzetten tot creatief- , analytisch- en praktisch denken. Op de opdrachtkaarten zijn deze vragen vertaald naar concrete opdrachten.

Het werken met de mind opdrachtkaarten draagt bij aan de congitieve ontwikkeling en doet ook een beroep op de sociaal emotionele ontwikkeling, de beginnende geletterdheid, de beginnende gecijferdheid en de motoriek van kinderen.


Meervoudige intelligentie

De mind opdrachtkaarten doen ook een beroep op de verschillende intelligenties uit de theorie van Gardner. Op elke opdrachtkaart staat aangegeven welke intelligentie en ontwikkelingsgebied vooral wordt aangesproken.

 • Visueel Ruimtelijk
 • Logisch mathematisch
 • Intrapersoonlijk
 • Interpersoonlijk
 • Muzikaal ritmisch
 • Verbaal Linguïstisch
 • Lichamelijk/ kinesthetisch
 • Naturalistisch

Bij de opdrachtkaarten kun je meteen de handleiding downloaden. De opdrachtkaarten zijn hier te downloaden. Je moet even naar beneden scrollen naar het kopje “kinderen die extra uitdaging nodig hebben”.

8 gedachten over “Mind-opdrachtkaarten voor slimme kleuters

  • allesovergedrag schreef:

   Ik zie inderdaad dat de pagina niet meer bestaat. Wat ontzettend jammer. Ik heb contact opgenomen met dit samenwerkingsverband met de vraag of deze kaarten nog ergens beschikbaar zijn. Ik hoop hier een antwoord op te krijgen. De link is inmiddels hersteld!

 1. Jose schreef:

  samenwerkingsverband 3006 op deze site klikken.
  En dan bij : Kinderen die extra uitdaging nodig hebben – daaronder staan ze.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.