Meidenvenijn is niet fijn!

Meidengroepjes zijn vaak net kleine koninkrijkjes, met aan het hoofd een Queenbee. Een koningin is nooit alleen. Zij omringt zich met hofdames en trouwe onderdanen (Meidenvenijn is niet fijn!).”

meidenvenijn2

Er bestaat een groot verschil tussen het pestgedrag van jongens en dat van meisjes. Jongens pesten zeker op jonge leeftijd vooral fysiek, op latere leeftijd verschuift dit hele fysieke pesten ook naar verbaal pesten (schelden) waarbij fysiek handelen nog wel een rol kan spelen.

Meisjes daarentegen pesten op een meer indirecte manier. Vaak vindt dit ook buiten de klas plaats; roddelen, afwijzen, negeren, groepjes vormen, buitensluiten etc. Meisjes pesten meestal door middel van sociale relaties.

Om de meidengroepjes te signaleren en sneller te kunnen ingrijpen is het lespakket meidenvenijn“Meidenvenijn is niet fijn!” ontworpen. Een specifiek lespakket voor meisjes. Dit lespakket geeft inzicht in het gedrag en rollen van meisjes, meidenvenijn te herkennen, beter te observeren en de meisjes bewust te maken van hun gedrag. Het lespakket helpt erbij om te zorgen voor een positief sociaal klimaat.

Je kunt het pakket op 2 manieren inzetten; preventief, om alleen het onderwerp in de klas bespreekbaar te maken. Of uitgebreid, dan bestaat het uit  vier verschillende lesblokken; kwaliteiten leren kennen, complimenten, meidenrollen, groepsdoelen en persoonlijke doelen.

Binnen het lespakket komen de verschillende meidenrollen aan bod. Het pesten speelt zich vaak niet alleen af tussen de gepeste en de pester. Daar tussen zit nog een hele groep andere kinderen die ook last kunnen hebben van het pestgedrag. Binnen zo’n groep is een bepaalde groepsdynamiek. Daarom moet je zo’n hele groep aanpakken wil zo’n groep er iets aan kunnen doen.

Meidenvenijn is niet fijn” richt zich met name op meisjes van 9 t/m 15 jaar.

Op leraar24.nl staat een mooi filmpje over het lespakket “Meidenvenijn is niet fijn!” ingezet op een middelbare school.

Op de site van Meidenvenijn lees je meer informatie over dit lespakket. Zeker de moeite waard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *