Samen de online wereld verkennen

Wij kennen de wereld én internet. Voor kinderen is het internet geen ‘onderdeel van’. Het is gewoon de wereld.


omslag-samen-de-online-wereld-verkennen-site3_300x400Onlangs las ik het boek Samen de online wereld verkennen. Een aanrader voor iedereen die met kinderen werkt of kinderen heeft die zich op het internet begeven.

Het boek is geschreven door Niels Baas. Niels Baas is oprichter van Cyberpesten de Baas en werkt aan de Universiteit Twente. Tevens is hij spreker bij Bureau Jeugd & Media.


Samen online de wereld verkennen is praktisch geschreven, heeft een mooie layout en is zeer makkelijk leesbaar. Niels beschrijft de online wereld als een reis die je samen maakt. In het echte leven gaan kinderen zelden alleen op reis, op de digitale snelweg kom je ze regelmatig alleen tegen. Als je op reis gaat kun je nog niet alles van te voren weten maar je kunt je wel voorbereiden. Eigenlijk lijkt de online wereld heel veel op de offline wereld. De kinderen kennen de technieken van de online wereld, wij de gedagsvormen en -normen. Hierin kunnen we onze kinderen begeleiden.

In het boek wordt het gebruik van internet vanuit verschillende invalshoeken bekeken. Dat maakt dit boek juist zo mooi. Er wordt niemand buitenspel gezet, Niels laat zien dat je echt samen op reis bent. De kinderen hebben ons volwassenen nodig om hen te helpen bij hun reis op het internet en wij als volwassenen hoeven echt niet alles te weten om de kinderen te kunnen helpen.

Er komen in het boek verschillende mensen aan het woord o.a. een digitale wijkagent, de Kinderombudsman, een opvoeddeskundige, een seksuologe en een basisschooljuf. Daarnaast komen er ook kinderen aan het woord van de basisschool en middelbare school. Dit spreekt mij ook erg aan. Niels geeft aan dat de kinderen de belangrijkste gesprekspartner zijn als het gaat om internetgebruik.


Het boek bestaat uit 2 delen. Het eerste deel gaat over mediaopvoeding en worden er 6 tips gegeven zodat je kinderen kunt begeleiden in het verkennen van de online wereld. In het tweede deel gaat het over de uitdagingen in de online wereld; cyberpesten, sexting en grooming.

Enkele dingen uit het boek die mij meteen aanspreken zijn:

  • Wij kennen de wereld én internet. Voor kinderen is het internet geen ‘onderdeel van’. Het is gewoon de wereld.
  • Voor kinderen is internet communicatie en communicatie is internet. Daar zit geen verschil meer tussen.
  • Online is alles nog steeds gedrag, maar dan met een digitaal sausje eroverheen.
  • Zet de deur voor de kinderen open, door ze te vragen wat ze doen op het internet. Toon betrokkenheid. Kinderen vinden het leuk om te delen.
  • Als ouder zijnde is het zeker slim om te controleren wat je kind doet op het internet, maar ben hier wel open over. Geef aan dat je dit doet om te kijken of het veilig is wat je kind doet en niet om erachter te komen waar hij/zij het over heeft met leeftijdsgenootjes.
  • Geef kinderen vooraf instructies over wat ze wel en beter niet kunnen doen. Op deze manier ontdekken ze op een verantwoorde manier. Dat doe je in de offline wereld ook.
  • Cyberpesten is pesten en daar moeten we met kinderen over praten.
  • Pesten begint bij de pester en niet bij de gespeste.
  • In de online wereld ervaren mensen vaak een grotere vrijheid op het gebied van sexualiteit dan in het echt. seksueel ontdekken lijkt te verschuiven naar elkaar digitaal ontdekken. Op het internet kun je immers alles vinden.
  • Zowel bij cyberpesten als bij sexting speelt de groep eromheen een grote rol. 

Het boek is te koop bij o.a. Uitgeverij Pica voor €26,95.

Wat een goed boek!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.