De praatplaatjes of de praatprikkels

“Als leerkracht of ouder ga je regelmatig met kinderen in gesprek. Soms kan het lastig zijn om echt tot een goed gesprek te komen, om vragen te stellen die prikkelend genoeg zijn voor een gesprek met diepgang. De praatplaatjes en de praatprikkels van www.filosofiejuf.nl kunnen helpen om echt leuke gesprekken met kinderen te hebben”.

De praatplaatjes en de praatprikkels zijn ontwikkeld om op een laagdrempelige manier met kinderen te filosoferen. Het zijn kaartjes met daarop een filosofische vraag. Je kunt ze als leerkracht gemakkelijk gebruiken in bijvoorbeeld de kring of als ouder thuis aan de keukentafel.

Wat leren kinderen van filosoferen? Ze leren onder woorden te brengen wat ze denken, hun woordenschat groeit, ze mogen hun mening uiten en het is goed voor hun zelfvertrouwen want foute antwoorden bestaan er niet.

praatplaatjesIk mocht beide producten van www.filosofiejuf.nl uitproberen in mijn eigen groep 2-3. Wat was dat leuk om te doen!! Ik ben begonnen met de praatplaatjes. De praatplaatjes zijn speciaal voor de jonge kinderen, vanaf 4 jaar. Met kleuters praat je op een andere manier dan met oudere kinderen maar ook met kleuters kun je heel goed nadenken over allerlei vragen. Op de praatplaatjes staan hele concrete voorwerpen en mensen die perfect aansluiten bij de belevingswereld van de kleuters. De praatplaatjes bestaan uit 50 kaarten met illustraties en 48 onderzoeksvragen. Wat ik heel erg prettig vond, is dat er per onderzoeksvraag staat welke kaarten je erbij kunt gebruiken om de vraag te verduidelijken. En op elke kaart staan ook de doorvraag-vragen. Hierdoor ga je echt dieper op de onderzoeksvraag in. De andere kaarten die je erbij pakt zorgen ook voor nieuwe gespreksstof. Er zit een duidelijke, beknopte handleiding bij waarin 3 verschillende werkvormen worden uitgelegd.

Ik gebruikte de praatplaatjes in de kring. De plaatjes zijn groot genoeg zodat alle kinderen deze goed kunnen zien. Ik koos als eerste voor de vraag “Is een baas altijd de baas?”. Er kwamen veel leuke antwoorden. Ook op de doorvraag vragen als; ben je zelf wel eens de baas geweest? Of is het leuk als je vriendje de baas is? We hebben volgens de kinderen uit mijn klas ook echt bazen nodig, want anders doen alle mensen zomaar wat…………..

praatplaatjes-4- praatplaatjes-9 praatplaatjes-10

De praatprikkels zijn voor kinderen vanaf 6 jaar. De praatprikkels bestaan uit 50 kaartjes met op elk kaartje een filosofische vraag. Op de achterkant van het kaartje staan weer vragen die je kunt stellen om het gesprek meer diepgang te geven. Zo stimuleer je de kinderen om nog verder na te denken.

Ik stelde in mijn klas de vraag “kun je verdriet uitzetten”. Mooi om te zien hoeveel gespreksstof dit meteen opleverde. Van kinderen die zeidenpraatprikkels “nee dat kan niet, want je weet ook niet altijd wanneer verdriet komt. Maar je kunt je wel laten troosten” tot kinderen die zeiden “ja het kan wel want soms dan zegt mijn mama ook dat ik moet stoppen met huilen en dan stop ik ook gewoon meteen. Dan zet ik het dus uit”.

De praatprikkels zijn erg leuk om in de kring te gebruiken en de kinderen elke keer een kaartje te laten trekken om daarna in gesprek te gaan. Ik ga ze allebei zeker vaker inzetten in de klas. De kinderen waren hier ook erg enthousiast over.

Op www.filosofiejuf.nl vind je ook een lesbrief over hoe je de praatplaatjes kunt gebruiken bij creatieve denkoefeningen en je vindt er doorvraagkaartjes die je kunt gebruiken bij de praatprikkels.

praatprikkels 2 praatprikkels 1 praatprikkels 3

.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *