Groeikaarten voor het aanleren van een Groeimindset

Wat was vandaag een uitdaging voor jou?………..Hoe word je een echte doorzetter?………..

Wat wil je graag doen maar durf je nog niet?………..Van welke fout heb jij vandaag iets geleerd?


GroeikaartenAllemaal vragen die passen bij het ontwikkelen van een Groeimindset. Platform Mindset ontwikkelde de Groeikaarten, ik mocht ze uitproberen in mijn klas. En wat denk je……. ik ben enthousiast!!

Het ontwikkelen van een Groeimindset heeft de laatste maanden echt mijn aandacht getrokken. De missie van Platform Mindset is om te helpen bij het ontwikkelen van een Groeimindset zodat iedereen het beste uit zichzelf kan halen. De producten zijn onderbouwd vanuit de Mindsettheorie van Carol Dweck. Hoe mooi zou het zijn als iedereen leert kijken naar wat de mogelijkheden zijn in plaats van opgeven.

Vaste Mindset of Groeimindset

Wat is nu een Groeimindset? Platform Mindset zette de Vaste Mindset en de Groeimindset naast elkaar. Daarnaast geven ze op hun site 6 tips hoe je een Groeimindset kunt aanleren; focus je op het proces en minder op resultaten, focus je op de inspanning die het kind levert om iets te bereiken, focus op groei en leren, focus op leren, focus op het leren van fouten en maak het kind bewust (geef het kind inzicht in dit proces).

vaste mindset groei mindset

De Groeikaarten

De Groeikaarten zijn op een mooie manier vormgegeven. De kaartenset bestaat uit een doosje met 45 kleurrijke kaarten. Op elke kaart staat een vraag die je prikkelt tot nadenken en je helpt bij het aanleren van een Groeimindset. Je kunt de kaarten op verschillende manieren gebruiken; in de kring, in tweetallen, als dagevaluatie of als vraag van de week.

Ik zette de Groeikaarten vandaag in als evaluatie van de dag in mijn eigen groep 2-3. Eén leerling trok een kaart om te bespreken. De kinderen waren zeer betrokken en enthousiast over de vragen. We hebben een aantal vragen beantwoord;

 • Waarbij heb jij vandaag hulp gevraagd? De kinderen konden benoemen waarbij ze hulp nodig hadden en wat deze hulp had opgeleverd. Daarbij ervoer het kind dat de hulp gegeven had deze verwoording als een compliment.
 • Wat kun jij nu beter dan vroeger? De eerste reactie van een meisje was…..”vroeger, toen was ik er nog niet”. Wat kun je nu beter dan bijvoorbeeld vorig jaar werd toen de vraag. Er werd door de kinderen van alles genoemd; van school dingen, tot sport. We spraken ook over hoe het komt dat je het nu beter kunt. “door te oefenen juf”, was wel het meest genoemde antwoord. En dat één keer oefenen meestal niet genoeg is.
 • Wat kun je doen als iets niet meteen lukt? Er kwamen mooie antwoorden; een ander kind om hulp vragen, blijven proberen, rustig blijven en niet boos worden, de juf om hulp vragen, even iets anders gaan doen en morgen weer proberen.

Kortom, de groeikaarten blijven bij mij tot aan de zomervakantie zeker in de klas. Het lijkt me ook leuk om de kinderen er zelfstandig mee te laten werken in tweetallen of met een klein groepje.

Tweedaagse verdieping in Mindset

mindset tweedaagseNaast de mooie Groeikaarten verzorgt Platform Mindset ook een tweedaagse verdieping Mindset. Tijdens deze tweedaagse wordt uitgebreid in gegaan op onder andere; de Mindset theorie, je brein, wat zeg je en wat voel je, de comfortzone, doelen stellen, oefenen versus falen, talent en succes.

Je kunt je aanmelden voor deze tweedaagse via de site van Platform Mindset.


21 gedachten over “Groeikaarten voor het aanleren van een Groeimindset

 1. Daphne Drenth schreef:

  Ik zou de kaartenset graag winnen om te gebruiken in mijn praktijk lerendoorbeelden waarin ik kinderen begeleidt met dyslexie.

 2. nicole schreef:

  Deze zou ik heel graag willen winnen! Dan kunnen mijn collega en ik ze gebruiken in de ( plus) groepen waaraan we les geven. Wij gaan een heel thema mindset doen, gebaseerd op de groeimindset van carol dweck omdat we het super belangrijk vinden om kinderen te leren denken en keren met een groeimindset!! Deze kaarten zouden enorm kunnen helpen! Bovendien zou ik ze thuis voor mijn dochters ook heel goed kunnen gebruiken!

 3. Ceciel Korsmit schreef:

  Ik zet de kaarten graag in voor coaching binnen het MBO met 21+ studenten. Er worden al veel ervaringen gedeeld voor het nazi’s onderwijs, maar nog niet voor VO/MBO. Naast mijn 2 grote coach klassen (20+28) ia komend schooljaar mijn tweede uitdaging de opleiding kinder- en jeugdcoaching. Dus. … kom maar op met die kaarten!

 4. Wendy List schreef:

  Het onderwijs wat mijn kinderen krijgen op de sterrenschool in Almere sluit dit heel mooi bij aan, denk dat de school hier heel blij mee zal zijn.

 5. Kaat Michiels schreef:

  Ik werk met jongeren die al heel wat meegemaakt hebben in hun leven. Daardoor zijn ze er vaak van overtuigd dat ze niets kunnen noch waard zijn. De groeikaarten kunnen helpen om hun blik te verruimen en zo hun zelfvertrouwen weer op te bouwen.

 6. helma van ham schreef:

  Oooow voor mijn werk zou ik deze kaarten erg graag gebruiken. Ik werk met kinderen met een rugzak(je). Waarvan een groot aantal weinig zelfvertrouwen heeft en het ook lastig vinden om hulp te vragen en alles binnen houden. Wat zou het fijn zijn om met deze kids de dag af te kunnen sluiten met deze kaarten!!

 7. Dorine schreef:

  Wat zou ik ze graag winnen om te gebruiken met de kinderen in mijn praktijk de Vlinderjuf! Kinderen die soms op jonge leeftijd al zijn opgegeven door school, denken dat ze bv NOOIT zullen leren rekenen….

 8. Ingeborg Polman schreef:

  Met twee kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong thuis die in een vaste mindset hangen en vaak het negatieve zien is dit een mooie kans om ons samen verder te ontwikkelen en blije, vrolijke kinderen te gaan ontwikkelen.

 9. Leontine Pinkse schreef:

  Ik wil heel graag met de kaartjes asn de slag in de Máxi-meergroep op de Máximaschool!
  Dit schooljaar hebben we afgesloten met de vraag: wanneer was jij trots op jezelf!
  Ik heb met de kinderen genoten van de gesprekken die hieruit voortkwamen. Dit smaakt naar meer! Dus…

 10. Katherina schreef:

  Ik heb hier zon ontzettend goed gevoel over en ik geloof dat deze kaarten als resultaat zeer toepasselijk zijn in het dagelijkse leven thuis en vooral in onderwijs, dit kun je heel consequent blijven doen en nieuwe gewoontes creeren omdat de boodschap helder blijft. ben echt benieuwd en enthousiast om kinderen te bemoedigen met behulp van deze kaarten

  Vriendelijke groet

 11. Yolande schreef:

  Ik wil de kaartjes graag gebruiken in de training die ik geef voor leerkrachten (sept-okt). Want wát je kinderen ook wilt leren, het gaat vooral om de manier van leren, denken en zijn gaat. Dan kun je immers álles leren!

 12. Kirsten van Pruissen schreef:

  Ik en mijn collega talentcoach zouden de kaarten graag willen inzetten in onze verrijkingsgroepen. Om de kinderen te leren, dat het niet louter om resultaten gaat, maar om inzet, doorzettingsvermogen, proces etc. Daarnaast heb ik volgend jaar een groep met diverse leerlingen die voortdurend tegen hun eigen grenzen aanlopen. Hopelijk kan ik ze met behulp van deze kaarten helpen om weer verder te komen en vertrouwen te geven in hun eigen kunnen.

 13. Inge Smit-Schasfoort. schreef:

  Mindfull onderwijs is de cursus die ik dit najaar kan gaan volgen met mijn collega’s….deze kaarten zullen een waardevol, praktisch inzetbaar middel zijn voor mij en mijn kinderen. De theorie toepassen in de praktijk.

 14. Elze Meinema schreef:

  Ik zou de kaarten goed kunnen gebruiken in mijn werk als ambulant hulpverlener met kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar die een mindset vaak nodig hebben om een nieuwe positieve stap in hun leven te kunnen zetten.

 15. Ann Rubens schreef:

  Deze kaarten zouden dagelijks kunnen gebruikt worden door mij en mijn collega’s bij de individuele coaching van klanten. Heel wat van deze mensen staren zich blind op wat ze niet kunnen…. het spoor naar hun mogelijkheden zijn ze bijster.

 16. Eefje Lacroix schreef:

  Ik zou ze graag op mijn werk willen inzetten, bij de kinderen waar ik mee werk om ze hun blik te laten verruimen en zo meer zelfvertrouwen te ontwikkelen. Daarnaast denk ik dat deze kaarten ook bij mij zelf en mijn collega’s in te zetten zijn. Ook wij kunnen soms wat hulp gebruiken om anders naar zaken te kijken. Verder zijn ze ook bij mij thuis in te zetten. Met twee neefjes die beide in de plusklas zitten en die allebei bang zijn om fouten te maken en te falen zullen deze groeikaarten zeer welkom zijn………dus ja ik zou ze heel graag willen winnen……duim duim duim……

 17. Theeuwen schreef:

  Graag! Ik zou de kaarten graag thuis willen gebruiken.
  Voor onze puber dochter van 12 en ook voor de kleine spruit van 5 maanden voor een positieve draai in hun leven.
  Tevens zou ik de kaarten willen gebruiken op het werk en dan niet de fysieke kaart erbij nemen maar behandelen wat erop staat.
  Ik werk veel met pubers en (jong-) volwassenen en wellicht helpen de kaarten erbij om de sfeer positiever te houden….

 18. Sabine Bosteels schreef:

  Ik deed een praktijkonderzoek over mindset op mijn school en in beroepsklassen bij 17-18 jarigen was het aantal leerlingen met de vaste mindset gemiddeld 78%… daar wil ik verandering in brengen… en dus komen de groeikaarten goed van pas om ze te gebruiken in een bewustwordingsprogramma voor de leerlingen en de collega’s!

 19. Diana schreef:

  Ik zou de kaartjes graag willen winnen. Afgelopen week 10 minuten gesprek gehad en dit zou onze zoon enorm helpen! Ik zou hem graag beter willen helpen als dat ik nu kan en ik denk dat dit er zeker aan bij kan dragen.

 20. Claudia schreef:

  Volgend schooljaar ga ik aan de slag als leerlingbegeleidster.
  Ook geef ik les aan leerlingen die nog een klein beetje hulp en tijd nodig hebben om in het reguliere onderwijs te kunnen functioneren. In de opleiding sen met de grown mindset gewerkt en sta achter die visie. Ook ikzelf zou hierin willen groeien deze kaarten zullen mij daarmee helpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.