Groeikaarten voor het aanleren van een Groeimindset

Wat was vandaag een uitdaging voor jou?………..Hoe word je een echte doorzetter?………..

Wat wil je graag doen maar durf je nog niet?………..Van welke fout heb jij vandaag iets geleerd?


GroeikaartenAllemaal vragen die passen bij het ontwikkelen van een Groeimindset. Platform Mindset ontwikkelde de Groeikaarten, ik mocht ze uitproberen in mijn klas. En wat denk je……. ik ben enthousiast!!

Het ontwikkelen van een Groeimindset heeft de laatste maanden echt mijn aandacht getrokken. De missie van Platform Mindset is om te helpen bij het ontwikkelen van een Groeimindset zodat iedereen het beste uit zichzelf kan halen. De producten zijn onderbouwd vanuit de Mindsettheorie van Carol Dweck. Hoe mooi zou het zijn als iedereen leert kijken naar wat de mogelijkheden zijn in plaats van opgeven.

Vaste Mindset of Groeimindset

Wat is nu een Groeimindset? Platform Mindset zette de Vaste Mindset en de Groeimindset naast elkaar. Daarnaast geven ze op hun site 6 tips hoe je een Groeimindset kunt aanleren; focus je op het proces en minder op resultaten, focus je op de inspanning die het kind levert om iets te bereiken, focus op groei en leren, focus op leren, focus op het leren van fouten en maak het kind bewust (geef het kind inzicht in dit proces).

vaste mindset groei mindset

De Groeikaarten

De Groeikaarten zijn op een mooie manier vormgegeven. De kaartenset bestaat uit een doosje met 45 kleurrijke kaarten. Op elke kaart staat een vraag die je prikkelt tot nadenken en je helpt bij het aanleren van een Groeimindset. Je kunt de kaarten op verschillende manieren gebruiken; in de kring, in tweetallen, als dagevaluatie of als vraag van de week.

Ik zette de Groeikaarten vandaag in als evaluatie van de dag in mijn eigen groep 2-3. Eén leerling trok een kaart om te bespreken. De kinderen waren zeer betrokken en enthousiast over de vragen. We hebben een aantal vragen beantwoord;

  • Waarbij heb jij vandaag hulp gevraagd? De kinderen konden benoemen waarbij ze hulp nodig hadden en wat deze hulp had opgeleverd. Daarbij ervoer het kind dat de hulp gegeven had deze verwoording als een compliment.
  • Wat kun jij nu beter dan vroeger? De eerste reactie van een meisje was…..”vroeger, toen was ik er nog niet”. Wat kun je nu beter dan bijvoorbeeld vorig jaar werd toen de vraag. Er werd door de kinderen van alles genoemd; van school dingen, tot sport. We spraken ook over hoe het komt dat je het nu beter kunt. “door te oefenen juf”, was wel het meest genoemde antwoord. En dat één keer oefenen meestal niet genoeg is.
  • Wat kun je doen als iets niet meteen lukt? Er kwamen mooie antwoorden; een ander kind om hulp vragen, blijven proberen, rustig blijven en niet boos worden, de juf om hulp vragen, even iets anders gaan doen en morgen weer proberen.

Kortom, de groeikaarten blijven bij mij tot aan de zomervakantie zeker in de klas. Het lijkt me ook leuk om de kinderen er zelfstandig mee te laten werken in tweetallen of met een klein groepje.

Tweedaagse verdieping in Mindset

mindset tweedaagseNaast de mooie Groeikaarten verzorgt Platform Mindset ook een tweedaagse verdieping Mindset. Tijdens deze tweedaagse wordt uitgebreid in gegaan op onder andere; de Mindset theorie, je brein, wat zeg je en wat voel je, de comfortzone, doelen stellen, oefenen versus falen, talent en succes.

Je kunt je aanmelden voor deze tweedaagse via de site van Platform Mindset.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *