Groepsvormende spelen

Mensenmuur……..Blinde stoelcirkel…….Transportband……Levende knoop…….Blind leiden……

Allemaal namen van Groepsvormende spelen. Leuk om te spelen in de eerste weken van het schooljaar, in de klas, op het schoolplein of in een gymles.

Groepsvormende spelen:

Om ervoor te zorgen dat een groep een positieve groep wordt is het van belang om zeker in de eerste weken van het schooljaar veel groepsvormende spelen te spelen. Spelen waarbij de kinderen leren samenwerken, op elkaar vertrouwen, leiding durven nemen, de ander durven volgen en luisteren naar elkaar.

Terwijl ik het boek “De gouden weken” van Boaz Bijleveld aan het lezen ben kom ik de link naar een Belgische site tegen; www.spelensite.be Deze site staat helemaal vol met meer dan 2900 verschillende spelen. Dit wekte mijn interesse dus nam ik een kijkje.


spelensite

De spelen op de website zijn verdeeld in verschillende categorieën zoals; groepsvormend, kringspelen, kennismakingsspelen, pleinspelen, groepsverdeling, evaluatiespelen enz. De spelen zijn bedoeld voor kinderen in de leeftijd van basisschool tot middelbare school.

Via de zoekfunctie kun je heel gemakkelijk zoeken wat je nodig hebt. Je kunt zoeken op categorie, tijdsduur, groepsgrootte, terrein, intensiteit, toegankelijkheid of thema.


Twee voorbeelden:

Kennismakingsspel Spinnenweb Speluitleg: De kinderen zitten in een kring. Het kind dat de bol garen vast heeft zegt de naam van een kind dat tegenover hem zit en gooit de bol dan naar dat kind. Die doet hetzelfde enz. Op het einde krijg je een echt spinnenweb. Doel: elkaar leren kennen.

Groepsvormendspel Omdraaien Speluitleg: Leg een zeil op de grond waarop alle deelnemers moeten gaan staan. (Wanneer er te teveel zeil niet bezet is, moet je het zeil wat kleiner maken.) De deelnemers moeten het zeil omdraaien zonder dat er iemand afstapt. Doel: samenwerken.

Dus als je nog op zoek bent naar spelen dan zou ik zeker eens een kijkje nemen op deze website. Tussen die 2900 spelen staat vast ook iets voor jou! Er zit ook een Facebookpagina gekoppeld aan deze website waar elke donderdag een nieuw spel op wordt geplaatst, namelijk Spel van de week.

spelensite 2

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *