Prikkelmeter in de klas

Hoe voel ik me?…Sloom……..te rustig………precies goed…….te druk…….hyper. Meet het met de prikkelmeter!

De Prikkelmeter

prikkelmeterMet behulp van de Prikkelmeter van 7 zintuigen.nl leren kinderen aangeven wat hun prikkelbehoefte is. Print deze meter uit en geef hem aan de leerling die het nodig heeft. Met de wijzer die je op de splitpen monteert kan de leerling precies aangeven hoe hij/zij zich voelt.

  • Voel ik mij precies goed in deze situatie? Klopt de hoeveelheid prikkels die ik ervaar?
  • Voel ik mij niet goed en kan ik in deze situatie niet doen wat ik wil of moet?
  • Heb ik meer of minder prikkels nodig?

De linker en rechterkant van de prikkelmeter

De linkerkant van de prikkelmeter zijn de kinderen die waarschijnlijk onderprikkeld zijn. Kinderen die te rustig of sloom zijn, zij kunnen activering gebruiken.

De rechterkant zijn de kinderen die te druk of hyper zijn. Zij zijn onder- óf overprikkeld. Waarom kan een kind aan de rechterkant nu onder- of overprikkeld zijn. In eerste instantie denk je aan de kinderen die heel gespannen worden van alle prikkels en daardoor druk en hyperactief worden. Maar ook een onderprikkeld kind kan op zoek gaan naar extra prikkels om meer alert te worden en daarin “doorschieten”.

Kinderen leren met behulp van de prikkelmeter ook dat precies goed afhankelijk is van de situatie.


Op 7 zintuigen.nl kun je meer lezen over de prikkelmeter. Zij geven ook voorbeelden welke uitspraken kunnen horen bij de hondjes;

  • SLOOM(onderprikkeld); Ik hoorde helemaal niet dat iemand me drie keer riep. Het lukt me gewoon echt niet om er bij te blijven.
  • TE RUSTIG (onderprikkeld); Ik heb delen van het filmpje gemist, ik zat af en toe te dromen. Oh, was ik aan de beurt?
  • PRECIES GOED (in balans); Ik wordt niet snel afgeleid, kan me goed concentreren. Ik weet precies wat ik moet doen.
  • TE DRUK (onder- of overprikkeld); Ik kan niet zo goed stilzitten. Ik voel me onrustig in mijn hoofd.
  • HYPER (onder- of overprikkeld); Ik wil heel veel bewegen, iets doen, van die stoel af, nu!!  Ik stuiter in het rond!

Tevens kun je daar de mooie prikkelmeter downloaden om meteen te gebruiken in jouw klas.

prikkelmeter-2


De prikkelmeter is onderdeel van het boek Wiebelen en Friemelen. In dit boek lees je over de invloed van zintuiglijke 200x200-wiebelen-omslag-kleinerprikkelverwerking op leren. Het is een naslagwerk met meer dan 250 tips & strategieën. Activerende tips voor onderprikkelde leerlingen en kalmerende tips voor overprikkelde leerlingen.

Dit boek wil ik zeker gaan lezen!! Een recensie hiervan volgt nog! Het boek is o.a. te bestellen via Uitgeverij Pica. Vanaf 8 november verschijnen ook hulpkaarten bij het boek.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.