Speelkalender voor peuters en baby’s

De speelkalenders stimuleren spel en bewegen. Dit is van groot belang voor de ontwikkeling van ieder kind.


Bodymap

Onlangs kwam ik in contact met Liesbeth Verhoeven. Zij is samen met Ann De Wilde één van de oprichters van Bodymap. Bodymap is een opleidingscentrum die spelen en bewegen promoten in de school en thuissituatie. Zij verzorgen opleidingen en workshops voor ouders, basisscholen en kinderdagverblijven. Liesbeth en Ann promoten het spelen omdat de speelcultuur van nu helemaal is veranderd, deze wordt belemmerd door de aanwezigheid van televisie en computer.

Bodymap stelt dat de leeftijd van 0 tot 8 jaar een hele belangrijke ontwikkelingsperiode is. Het is van groot belang dat we onze kinderen tijdens deze periode een hele rijke stimulerende omgeving aanbieden.

De missie van Bodymap is om iedereen te vertellen over het belang van spelen & beweging voor de ontwikkeling van kinderen. Zo geven we kinderen optimale kansen om hun eigen talenten te kunnen ontplooien. Gelukkige kinderen geeft gelukkige ouders.


De speelkalender

Eén van de materialen die de dames van Bodymap hebben ontwikkeld zijn de speelkalenders voor baby’s en peuters.

Op de speelkalender staan leuke spelletjes om samen met jouw baby of peuter te spelen. De activiteiten zijn niet alleen leuk, ze bevorderen ook de motorische ontwikkeling van jouw kind. Bewegingen die je in de kindertijd maakt zorgen voor een goede ontwikkeling van de hersenen. Wat later weer van groot belang is. Wanneer kinderen te weinig bewegen kan dit zorgen voor een onrijp zenuwstelsel, waardoor op latere leeftijd tot leer- of gedragsstoornissen kunnen ontstaan zegt Bodymap.

De fundamentele bewegingspatronen die baby’s veel moeten herhalen leggen belangrijke verbindingen.

De speelkalender ziet er ontzettend mooi uit. Er zijn drie verschillende versies; één voor baby’s van 0 tot 1 jaar, één voor peuters van 1 jaar en één voor peuters van 2 jaar. Elke week staat een activiteit centraal die de motorische ontwikkeling stimuleert. Sommige activiteiten zijn bekend en doe je misschien al vanzelf. Maar er staan ook veel activiteiten op die jou als ouder helpen bij het creëren van een stimulerende omgeving, waarin kinderen zich kunnen ontwikkelen. Kinderen kunnen zo veel bewegingservaring opdoen en de activiteiten sluiten aan bij wat een kind op dat moment kan.

Ik mocht de speelkalenders thuis uitproberen. Mijn kinderen van 1 en 3 en ikzelf zijn allemaal heel enthousiast over de spelactiviteiten van de speelkalender. Je hebt vaak weinig materialen nodig om een leuke activiteit te spelen. De materialen die je nodig hebt zijn bijna in elk huis wel aanwezig. Ook staan er hele interessante “wist je datjes” op de kalender en staat er vermeld bij welk ontwikkelingsdoel deze activiteit past. De toelichting bij de ontwikkelingsdoelen is iets wat ik mis, ik kan me voorstellen dat de termen niet voor iedereen duidelijk zijn. Maar…….. even opzoeken en je weet.

Ook is er bij elke week ruimte om zelf een notitie te maken als ouder. Zo kun je er ook nog een mooi herinneringsboekje van maken.


Kijk voor meer informatie op www.bodymap.be of www.Ontwikkelingslab.be. Echt de moeite waard om te lezen!!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *