Gedachten; onhandige en helpende gedachten

Gedachten omzetten van onhandig naar helpend; kijken door een andere bril!


RET; onhandige gedachte omzetten naar handige gedachte

Het zijn niet de problemen op zichzelf die het voor ons zo moeilijk kunnen maken, maar vooral de manier hoe wij tegen de problemen aankijken. Dit is de theorie van de RET therapie. Volgens RET ontstaan problemen ook vooral door de manier waarop wij tegen dingen aankijken die ons overkomen.

Bij RET wordt gebruik gemaakt van het ABC model; A is de oorzaak, B zijn de gedachten en C is het gevolg. Binnen RET zeggen ze dat A niet de oorzaak is van C maar B. Dat het niet de gebeurtenissen zelf zijn die bepalen hoe jij je voelt maar juist de manier waarop jij tegen die gebeurtenissen aankijkt.

Als je jouw gedachten over een gebeurtenis verandert, dan verandert ook jouw gevoel over die gebeurtenis. En dan zul je meestal ook andere dingen gaan doen. Voor kinderen met faalangst kan deze manier van werken zeer waardevol zijn. Wanneer je immers jouw negatieve gedachten om kunt buigen naar positieve gedachten zul je een stuk zelfverzekerder aan een opdracht beginnen.

Op digischool.nl hebben ze een mooi werkblad gemaakt dat kinderen kan helpen bij het veranderen van deze gedachten.

ret-formulier


Hoe werk je met dit werkblad?

Het kind vult eerst de gebeurtenis in; over wie gaat het? Wie was erbij? Waar was het? Wanneer was het? En hoe gebeurde het?

Daarna vult het kind zijn of haar gevoelens in zoals die waren bij de gebeurtenis en het gedrag; wat deed je toen…. Hierna vult het kind een onhandige gedachte in. Wat dacht je in deze situatie?

Om deze om te laten buigen wordt hierna de gewenste situatie ingevuld; hoe zou jij graag willen dat het eruit zag? Aan de gewenste situatie wordt de helpende gedachte gekoppeld.

Als voorbeeld geeft digischool het volgende; “….als je van dat faalangstgevoel af wilt, dan is het goed om je gedachten over de gebeurtenis die de faalangst oproept te veranderen; zouden ze me uitlachen? Straks val ik en dan … Ik weet natuurlijk weer niks. Zet die onhandige gedachten om in handige gedachten zoals: gewoonlijk luisteren mijn klasgenoten heel serieus naar spreekbeurten, ik heb het goed voorbereid dus …, ik ben de enige die weet wat ik allemaal wilde zeggen dus als ik iets vergeet merken ze er toch niks van.

Ik denk dat dit werkblad een goede aanvulling is voor iedereen die met kinderen werkt met bijvoorbeeld faalangst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *