Reflecteren in de klas

Reflecteren kun je leren……..en het is ook echt zo…..

Op Pinterest vond ik twee hele mooie werkbladen om met kinderen te werken aan reflectie. Deze werkbladen zijn ontworpen door samenwerkingsverband Irisz.


Reflecteren

reflectiebladWat is reflecteren nu eigenlijk? Reflecteren is terugdenken en overzien wat je hebt gedaan. Je denkt na over jezelf, over je gedrag of over de activiteit. Wat ging er allemaal goed? Waardoor kwam dit? Wat was jouw eigen rol in het geheel? Wat zou je anders kunnen doen een volgende keer? Allemaal vragen die je kunt stellen bij een reflectie.

Het doel is het vergroten van je inzicht, begrip en het verbeteren van je gedrag. Wanneer je kunt reflecteren op je eigen leerproces, kan het je helpen om effectiever te leren en de leerstof beter te onthouden.

Kinderen kun je heel goed leren om te reflecteren en dit werkblad kan daarbij helpen. Het werkblad werkt met 4 stappen van links naar rechts. Als eerste vult het kind in wat hij/zij heeft geleerd? Daarna wat er goed ging en wat hij/zij gaat veranderen. Als laatste vult het kind in welke nieuwe ideeën hij/zij heeft gekregen.

Dit werkblad is toepasbaar in elke leersituatie, zowel bij leerstof als bij gedrag.reflectieblad-2

Het tweede werkblad gaat over de eigen rol. Met vragen als; wat ging goed? Wat neem ik mee van vandaag? Wat ga je veranderen en wat heeft de groep mij geleerd? Vooral die laatste vraag is ook heel belangrijk voor het groepsproces. En kinderen leren kijken naar elkaars talenten en kwaliteiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *