Reflexintegratie, problemen aanpakken bij de kern

Reflexintegratie; primaire en levenslange reflexen helpen ontwikkelen en integreren, om een stevig fundament te bouwen.


Reflexintegratiemasgutova-1

Vorige week woensdag was er een thema avond binnen het netwerk van gedragsspecialisten van mijn schoolbestuur. Deze thema avond werd gegeven door Katrien Fornoville van Bloei op!

De gehele avond stond in het teken van de reflexintegratie. Katrien nam ons allen mee in een zeer inspirerende presentatie over deze methode. Hoe kun je nu zien dat bepaalde reflexen nog onvoldoende geïntegreerd zijn en wat kun je hieraan doen? We hebben tijdens deze avond geluisterd maar ook een heel aantal oefeningen zelf mogen ervaren. Welke reflexen zitten er bij jezelf nog steeds?

Katrien is met haar praktijk gespecialiseerd in het aanpakken van leerproblemen. Ze werkt veel met de Masgutova methode. Met deze methode integreert ze reflexen die vaak de oorzaak zijn van leer- en gedragsproblemen. De Masgutova Methode kwam in 2014 naar Nederland in samenwerking met het Svetlana Masgutova Educational Institute. De grondlegster van de Masgutove methode is Dr. Svetlana Masgutova – Ph.D. in Ontwikkelings- en Onderwijspsychologie.


masgutova-2Masgutova Methode

De methode bestaat uit programma’s, die gericht zijn op het herstel en de rijping van het centrale zenuwstelsel (hersenen, ruggemerg, zenuwen). Wanneer reflexen nog onvoldoende of nog niet in het centrale zenuwstelsel zijn geïntegreerd, blijven signalen uit de hersenstam zorgen dat het lichaam steeds moet reageren op prikkels. 

Iedereen wordt geboren met bepaalde automatische reflexen, zoals bijvoorbeeld grijpen, zuigen en schrikken(MORO). Deze reflexen zijn het fundament voor de ontwikkeling van onze hersenen. In het eerste levensjaar ontwikkelen deze primaire reflexen zich naar doelgerichte bewegingen.

Wanneer reflexen niet goed ontwikkelen of niet goed tot rijping komen, worden er compensaties ontwikkeld. Iemand kan dan gevangen zitten in prikkels. Het doel van de Masgutova methode is om primaire en levenslange reflexen te ontwikkelen en integreren. Dit alles om een stevig fundament te bouwen voor de ontwikkeling van de hogere hersendelen in ons brein. Dit heeft effect op houding, motoriek, gedrag, welbevinden en cognitie.


masgutova-4

Super interessant, die reflexintegratie. Ik wil er meer van weten! Het klinkt allemaal ook heel logisch in mijn oren. Ga terug naar de basis en kijk waar het probleem vandaan komt. Met het geven van bijles kun je misschien een achterstand bijwerken, maar heb je niet de oorzaak aangepakt. Met reflexintegratie kijk je wel naar die oorzaak.

Wil jij ook meer weten, lees dan op: http://masgutovamethode.nl/

Of kijk op de site van Katrien Fornoville Bloei op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *