Denksleutels voor kleuters; sleutels tot denken

Ken jij de denksleutels al? Sleutels die ons helpen denken……… 


denksleutels

Wat zijn dat nu denksleutels? Denksleutels zijn sleutels met een vraag of opdracht die kinderen aanzet tot praktisch, creatief en analytisch denken. Aan kinderen kun je vertellen dat denksleutels sleutels zijn die we gebruiken om ons denken te openen. Heel logisch eigenlijk.

De denksleutels passen perfect bij onze 21e eeuwse vaardigheden. Ze zijn gebasseerd op the Thinkers Keys van Tony Ryan (1998).

Op samenwerkingsverband3006 kun je deze denksleutels downloaden. Ze zijn te gebruiken voor kleuters, maar ook prima bruikbaar voor oudere kinderen van de basisschool.


20 denksleutels

Er zijn in totaal 20 sleutels ontwikkeld. Enkele voorbeeldsleutels zijn;

  • Vraagsleutel; je begint met het antwoord en de kinderen bedenken vragen die alleen maar tot dat antwoord kunnen leiden.
  • Nietus sleutel; bepaal het omgekeerde.
  • Wat als sleutel; stel kinderen de vraag wat als….. kinderen benoemen oorzaken en gevolgen.
  • Combinatie sleutel; combineer eigenschappen van twee verschillende voorwerpen zodat er een nieuw voorwerp ontstaat.
  • Alfabet sleutel; woorden bedenken met de letters van het alfabet passend bij het onderwerp.
  • Lachwekkende sleutel; doe een lachwekkende uitspraak en laat kinderen argumenten bedenken om de uitspraak aannemelijk te maken.
  • Variatie sleutel; op hoeveel verschillende manieren kun je een bepaalde activiteit doen.
  • Uitvinding sleutel; kinderen ontwerpen een uitvinding.
  • Overeenkomst sleutel; noem overeenkomsten van twee totaal verschillende voorwerpen.
  • Voorspel sleutel; kinderen voorspellen hoe een voorwerp of situatie er in de toekomst uit zal zien.

Zo zijn er nog een tiental sleutels meer ontworpen. De sleutels zijn gemakkelijk in te zetten in een kring.  Om daarna de verwerking verder uit te voeren in een hoek. Kun je het nieuwe voorwerp van de combinatie sleutel maken in de knustelhoek of bouwhoek. Of kun je een tekening maken van het toekomstvoorwerp van de voorspel sleutel.


Thema sleutels

Naast de 20 denksleutels kun je ook een aantal themasleutels downloaden. Zo zijn er sleutels gemaakt voor sinterklaas, kerst en lente. Leuk om met kinderen vragen te bespreken als; Wat doet Sinterklaas nooit in zijn eentje? Welke spullen zal Sinterklaas nooit meenemen naar Nederland? 

Of ontwerp een nieuw vervoermiddel voor Sinterklaas zodat hij geen stoomboot en paard meer nodig heeft. Of ontwerp een cadeautjes-inpak-machine.

Kijk snel op samenwerkingsverband3006 en download deze leuke sleutels. Je moet even naar beneden scrollen naar het kopje “kinderen die extra uitdaging nodig hebben”.


Ook leuk zijn de mindopdrachtkaarten voor kleuters ook van samenwerkingsverband3006, lees hier meer over.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.