Klassenkracht; met respect voor de klas.

Klassenkracht; een interessante website voor iedereen die met kinderen werkt aan groepsvorming.


Klassenkracht

Klassenkracht.nl  van Jelly Bijlsma ontwikkelde de RESPECT aanpak. Deze op de praktijk gerichte aanpak richt zich op de zeven pijlers van groepsvorming, elke letter in het woord RESPECT staat voor één pijler.  Het doel van deze aanpak is een sociaal krachtig en veilig pedagogisch klimaat in de klas te realiseren.

Klassenkracht ondersteunt teams die willen werken aan het groepsdynamisch proces. Ze geloven in de kracht van klassen en de kracht van de leraar. Want de leraar maakt het verschil. De resultaten van deze aanpak zijn heel positief: een sociaal leefklimaat zonder pestgedrag en ordeproblemen, zelfbewuste kinderen en volwassenen, bewustwording van eigen talenten en een professional die bewust de regie kan voeren op het groepsvorming proces.

Er is ook een boek geschreven; klassenkracht, met respect voor de klas. Een boek dat ik heel graag nog wil lezen. Misschien schrijf ik hier snel meer over.

Jelly schrijft op haar site ook verschillende blogs over groepsvorming en groepsprocessen.


Downloads

Ik bekeek ook de downloads die op de site staan. Via één van deze downloads was ik immers op deze site terecht gekomen. Je vindt er onder andere de checklist groepsklimaat. Deze checklist kun je gebruiken om het klimaat in jouw groep eens goed onder de loep te nemen.

De thermometer om de sfeer in de groep te meten. De kinderen vullen individueel 4 verschillende thermometers in; sfeer in de klas, hoe voel jij je in de klas, contact met leerkracht, contact met kinderen. De leerkracht kan met kinderen mooie gesprekken voeren over deze resultaten. Wij doen dit op mijn school elke 6 weken.

Je vindt er ook de complimentenbingo van Malmberg. Hier heb ik ook eerder een blog over geschreven, lees hier meer. Ook schreef Jelly een e-book over complimenten geven. In dit e-book, dat je kunt downloaden, staan 20 werkvormen voor in de klas. Leuk en zeer praktisch voor elke groep!

Wat denk je van de stormkaart; help kinderen bij het oplossen van conflicten met dit stappenplan. S= stop en koel af. T= toon respect; Wat is het probleem? Wat dacht je, voelde je, deed je? O= oplossingen bedenken. R= rustig samen een oplossing kiezen. M= maak een plan en voer het uit.

Verder vind je bij de downloads ook nog ; de leerkrachtbingo met leerkrachtuitspraken, kwaliteitenkaartjes, een e-book over afscheid nemen, het oudervertelgesprek; geschreven door een collega van mij.

En natuurlijk het e-book met 108 werkvormen voor groepsvorming niet te vergeten.


Nieuwsgierig naar de website en de RESPECT aanpak, kijk dan snel op klassenkracht en/of volg ze op Facebook.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *