Elke dag een emmertje vol; een praktisch boek voor een positief groepsklimaat

Ben jij een emmertjesvuller? Weet jij wat je kunt doen om een ander een positief gevoel te geven? Kun jij ook jouw eigen emmertje vullen met fijne dingen? Wil je dit leren? Lees dan het boek “elke dag een emmertje vol”. 

Elke dag een emmertje vol

Elke dag een emmertje vol is een positief lees- leer- en doeboek voor kinderen van de basisschool. Het boek is geschreven door Monique Baard en is bruikbaar in groep 1 t/m groep 8. Monique Baard is gespecialiseerd in het begeleiden van leerkrachten en teams bij het verbeteren van het pedagogisch handelen en het bouwen aan een positief groepsklimaat.

Elke dag een emmertje vol heeft vrolijke illustraties en er wordt gebruik gemaakt van mooie metaforen; emmertjes vullen, emmertjes scheppen en het onzichtbare dekseltje.

Het boek is zo geschreven dat je als leerkracht hieruit kunt voorlezen in jouw klas of je kunt kinderen het zelf laten lezen. In elke hoofdstuk zitten ook een aantal doe-opdrachten.  Als eerste leren kinderen over hun eigen onzichtbare emmertje; dat dit emmertje een belangrijke taak heeft omdat het ervoor zorgt dat jij je fijn en gelukkig voelt. Wanneer jouw emmertje bijna leeg is voel jij je boos, verdrietig  of minder gelukkig.

Emmertjes vullen

Kinderen leren hoe ze een emmertje van een ander kunnen vullen; door complimenten te geven of door iets aardigs te doen voor een ander. Ze leren ook over het belang van complimenten en dat je makkelijke complimenten en moeilijke complimenten hebt.

Daarna wordt er gesproken over emmertjes scheppen. Wanneer jij iets onaardigs zegt of doet bij een ander dan schep je met de onzichtbare lepel iets uit de emmer van een ander. Kinderen leren dat wanneer ze iets onaardigs doen, ze bij een ander uit hun emmertje scheppen maar ook bij zichzelf. Uiteindelijk voel jij je er zelf ook niet prettig bij. In het boek wordt ook benoemt dat je uit iemand zijn emmer kunt scheppen zonder woorden te gebruiken, maar alleen met lichaamstaal. Ook wordt het stuk pesten behandeld in het boek. En hoe je hierbij de onzichtbare deksel kunt gebruiken.

De onzichtbare deksel

Iedereen heeft voor zijn of haar emmertje een onzichtbare deksel. Deze deksel kun je dicht doen wanneer je niet wil dat iemand iets uit jouw emmertje schept. Dit is moeilijk, maar kun je wel leren. Het is ook belangrijk om dit te leren want in het leven worden emmertjes niet alleen maar gevuld. Iedereen maakt ook wel eens minder leuke dingen mee.

Les ideeën

Op de site van Uitgeverij Pica kun je bij het boek veel bruikbaar materiaal downloaden. Zo zijn er lessen beschikbaar voor de onderbouw, middenbouw en bovenbouw. Ook is er extra lesmateriaal wat je kunt gebruiken bij de lessen; vragenlijsten, werkbladen en het Mega emmertjesvuller diploma. Deze les ideeën zijn gratis te downloaden.

Mijn mening

Ik ben enthousiast over dit positieve lees- leer en doeboek. Je werkt met kinderen aan een positief groepsklimaat en de metaforen zijn heel sprekend voor kinderen. Kinderen leren omgaan met gevoelens en emoties.Je kunt deze metaforen ook heel makkelijk visueel maken met het lesmateriaal wat beschikbaar is via de site. Ik vind het ook goed dat wordt uitgelegd dat iedereen wel eens per ongeluk iets uit de emmer van een ander schept door iets te zeggen of doen wat iemand misschien niet zo fijn vindt. Maar dat wanneer jij je hier bewust van bent, je het emmertje ook weer kunt vullen met positieve dingen. En dat ieders emmertje zich op een eigen tempo vult. Het ene emmertje is sneller weer vol met positieve dingen dan die van de ander. Maar uiteindelijk willen we allemaal een goed gevulde emmer!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *