Buitenspeelkaarten; samen spelen!

‘Buitenspeelkaarten; de beste spelsuggesties voor op het plein’

Samen buiten spelen!

Hebben de kinderen op jouw schoolplein voldoende mogelijkheden en materialen om mee te spelen? Bedenken de kinderen elke dag zelf wat ze gaan doen? Of hebben ze soms suggesties van jou als juf of meester nodig? Enige tijd geleden ontving ik de buitenspeelkaarten van Onderwijs maak je samen! Een aanrader voor iedere school.

Deze praktische speelkaarten zijn in te zetten op ieder schoolplein om het samenspel en speelplezier te vergroten. Hiermee kun je het buitenspelen nog leuker maken!

De buitenspeelkaarten

De speelkaarten zijn ontworpen voor groep 1 t/m 8. Ze bieden inspiratie voor op het schoolplein en geven kinderen spelsuggesties waar ze zelfstandig mee aan de slag kunnen. In kleine of grotere groepjes. Het doel van de buitenspeelkaarten is; inspiratie, ontmoeting en regulering!
Kinderen van verschillende klassen kunnen samen een spel spelen, zij bekijken samen hoe het nieuwe spel werkt en gebruiken de kaart zelfstandig.

De kaarten zitten in een mooie stevige doos en hebben ongeveer het formaat van een A5. Het zijn mooie kleurrijke kaarten met op de voor- en achterkant een spel. Daarnaast zijn ze voorzien van sprekende foto’s en hebben een geplastificeerde laag zodat ze ook goed buiten te gebruiken zijn.

Er zijn vier verschillende soorten kaarten. De kleur van de kaart en het symbool geeft de activiteit aan. Op de blauwe kaarten staan activiteiten met een bal. De rode kaarten zijn de speelkaarten met materialen als stoepkrijt, springtouw of frisbee. Op de gele kaarten staan activiteiten die gespeeld kunnen worden zonder materiaal, zoals tikkertje. Daarnaast zijn er een 8-tal paarse kaarten met spelsuggesties voor groep 1-2. Kortom er is genoeg variatie voor de hele school.

Op iedere kaart staat duidelijk beschreven wat je nodig hebt en hoe het spelverloop gaat. Soms worden er ook suggesties gegeven om het spel makkelijker of moeilijker te maken.

Inzet op het schoolplein

De buitenspeelkaarten zijn makkelijk en direct inzetbaar op iedere school en op ieder schoolplein. Als leerkracht kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een spel van de week aan te bieden. Hierbij bespreek je het spel in de klas en evalueer je met de kinderen hoe het spelverloop gaat.

Wanneer je als team het buitenspelen eens onder de loep wil nemen of een impuls wil geven kun je er ook voor kiezen om een aantal speelkaarten centraal te stellen voor de hele school. Deze zou je dan bijvoorbeeld ook zichtbaar op het schoolplein ergens op kunnen hangen nadat ze besproken zijn in iedere klas. Op mijn school hebben we bijvoorbeeld een buitenspeelhok met spelmateriaal wat elke pauze wordt gebruikt. Hier zouden deze kaarten ook een mooie plek kunnen krijgen. Daarnaast lijkt het mij dan fijn dat degene die surveilleert op de hoogte is van het spel van de week en eventueel een stukje begeleiding kan bieden in het begin.

Buitenspeelkaarten bestellen?

De buitenspeelkaarten zijn voor €24,95 te bestellen via Onderwijs maak je samen! https://shop.onderwijsmaakjesamen.nl/buitenspeelkaarten.html

Deze blog is geschreven in samenwerking met Onderwijs maak je samen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *