Beeld & Box

Werk jij ook graag met metaforen en ben je dol op mooie foto’s? Dan is de Beeld & Box ook echt iets voor jou!

Beeld & Box

Ik ben dol op mooie foto’s en afbeeldingen en gebruik ze ook graag in mijn werkomgeving. Daarom ben ik ook enthousiast over deze mooie box van Onderwijs Maak Je Samen.

De Beeld&Box bestaat uit een stevig A6-formaat doosje met 100 prachtige beeldkaarten. Het zijn mooie, duidelijke, sprekende foto’s van hele dagelijkse dingen, dieren of locaties. Hierdoor zullen ze iedereen aanspreken, zowel leerlingen als volwassenen. Het zijn beelden die je in kunt zetten als metafoor voor een gedachte, gevoel, situatie, proces of behoefte.

Er zijn oneindig veel toepassingsmogelijkheden met de beeldkaarten. Dat maakt het gebruik ervan zo leuk en makkelijk inzetbaar. Je kunt ze gebruiken in de klas met leerlingen; in een kring of individueel gesprek. Maar ook in een teamgesprek met collega’s, een training, verandertraject of reflectiemoment zijn de kaarten heel goed bruikbaar.

Waarom zou je deze beeldkaarten gebruiken? Wat is het doel van deze Beeld&Box? Met de beeldkaarten kun je elkaar leren kennen, ze stimuleren creativiteit in denken, je kunt er lastige of gevoelige situaties beter mee bespreken, je kunt situaties met elkaar analyseren, je kunt gedachten en overtuigingen met elkaar bespreken en vergelijken en ze helpen bij het komen tot begripsvorming.

Waarom is het werken met metaforen zo fijn? Soms vinden mensen het moeilijk om hun gedachte, gevoel of behoefte onder woorden te brengen. Een metafoor kan ondersteunend zijn en helpen om beeld te geven aan deze gedachten, gevoelens of behoeften. Het zien van een beeld roept direct associaties en gedachten op. Dit kan een goede ingang voor een gesprek zijn. Metaforen maken een verbinding tussen wat mensen al door ervaring begrijpen en wat de ander bedoelt. Door een situatie te vergelijken met iets wat mensen herkennen of zich voor kunnen stellen kun je makkelijker een boodschap overbrengen. Bijvoorbeeld; ‘ik voel me alsof ik op een verlaten stuk strand sta.’

Zoals Onderwijs Maak Je Samen zelf schrijft: ‘werken met de beeldkaarten is aan te bevelen voor iedereen die de communicatie op gang wil brengen, en gedachten en processen in beeld wil krijgen’.

Spelsuggesties

Naast de 100 beeldkaarten zijn er aan de Beeld&Box enkele spelsuggesties toegevoegd. Dit is een mooie meerwaarde vind ik.

De spelsuggesties die gegeven worden kun je makkelijk en snel inzetten. Ze zijn bedoeld om je op weg te helpen en ideeën te geven want er zijn natuurlijk oneindig veel mogelijkheden om de beeldkaarten te gebruiken voor jouw eigen doel of context. De spelsuggesties zijn geschreven vanuit het gebruik in een groep maar je kunt ze net zo makkelijk ombuigen naar een individuele setting.

Een voorbeeld van een spelsuggestie om elkaar beter te leren kennen is de volgende; leg een groot aantal beeldkaarten in de kring. Laat iedere leerling een kaart kiezen die het beste bij hem/haar past. Laat de leerlingen daarna om de beurt vertellen waarom ze voor deze kaart hebben gekozen.

Of een voorbeeld van een spelsuggestie voor tijdens de reflectie; laat alle leerlingen of leerkrachten twee beeldkaarten kiezen. Eén kaart voor de inspanning (of betrokkenheid) tijdens het proces en één kaart voor het resultaat/eindproces. Daarna wisselt iedereen de beelden van inspanning (of betrokkenheid) en resultaat met elkaar uit en gaan dan samen op zoek naar overeenkomsten en verschillen, zowel persoonlijk als voor de hele groep.

Op de website van Onderwijs Maak Je Samen zijn ook nog een aantal spelsuggesties te downloaden als; welk beeld past bij deze dag? Of neem een beeld voor de situatie nu en een beeld voor de situatie straks.

Ik vind de Beeld & Box echt een musthave voor iedere school. De beelden zijn prachtig, het is makkelijk inzetbaar en je kunt het gebruiken voor veel situaties.

Bestellen:

Je bestelt deze mooie Beeld&Box in de webwinkel van Onderwijs Maak je Samen voor €24,95.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Onderwijs Maak Je Samen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *